آخرين ارسال 31 شهریور 1397 13:52 توسط Niknia
مرحله 1 (1) . شناسائی اثر و انتخاب شناسۀ یکتا
9 پاسخ
مولف پيغام ها


کاربر ارشد


کاربر ارشد


--
14 شهریور 1397 16:24
    فاز اول به آثار و انواع آن‎ها اختصاص دارد. آثار قسمت مهم و تعیین کننده‎ای از اطلاعات پایگاه را تشکیل می‎دهند و به همین خاطر در اولین مرحله به آن‎ها خواهیم پرداخت. انتظار داریم در پایان این مرحله فهرستی از تمام آثار مورد نظر که ظاهرا در حدود 200 اثر هستند را در اختیار داشته باشیم. بدیهی است در این مرحله اطلاعات هر اثر بسیار حداقلی خواهد بود.

    در همین فاز با آنچه "نوع اثر" میخوانیم هم مواجه خواهیم بود. از نوع اثر پیش از هر چیز برای رده‎بندی یا classification آثار استفاده خواهیم کرد. یک یا چند نوع اثر به یک اثر واحد اختصاص داده خواهد شد تا رده‎های مختلفی از آثار را بدست دهد.

    ابتدا به نحوه‌ای برای شناسه‎گذاری یکتای آثار نیاز داریم. این شناسه عبارتی حرفی است که هیچگاه برای اثر (یا هر موجودیت) دیگری مورد استفاده قرار نخواهد گرفت. هر صفحه روی اینترنت آدرسی دارد که برای هیچ صفحه دیگری استفاده نشده است. بسیار مناسب است که از همان فرمت آدرس‌دهی صفحات اینترنتی (URL) برای شناسه‎گذاری آثار نیز استفاده کنیم. این شناسه در آینده بهترین معرف برای آن اثر خواهد بود به ویژه آنکه معمولا آثار فاقد "عنوان" به معنای عمومی و کتابشناختی هستند. انتظار می‎رود برای بیشتر آثار این شناسه در نهایت تنها شناسه باقی بماند. انتخاب URL به این منظور نه تنها یکتایی شناسه را تضمین می‎کند بلکه اثر جانبی دیگری هم دارد و آن اینکه زمانی صفحه بازنمایی کننده اطلاعات اثر از آن آدرس در دسترس قرار گیرد. یعنی این شناسه به عنوان اشاره‌‎گری به تمام اطلاعات در دسترس از اثر در سطح اینترنت قابل استفاده خواهد بود. این امر دوم ما را بر آن می‎دارد که در انتخاب قالب این شناسه توجه بیشتری داشته باشیم.

    برای مجموعه آثار این نحوه آدرس‎دهی پیشنهاد می‎کنم:

    http://qoqnus.nosa.com/resource/nik/obj12345

    بخش اول شناسه طوری انتخاب شده که منظور دوم بالا را در آینده بر آورده کند. بخش nik به عنوان پروژه باز می‎گردد و بخش آخر، یعنی obj12345 ، صرفا پیشنهادی است (منظور استفاده از یک عدد سریال به دنبال یک پیشوند است). در صورتی که از این نحوه آدرس‎دهی استفاده کنیم لازم خواهد بود برای آثار شماره سریالی در نظر بگیریم. این شماره سریال تا زمانی که دیگر ویژگی‎های اثر را به آن نسبت نداده باشیم تنها راه شناسایی اثر خواهد بود.



    کاربر ارشد


    کاربر ارشد


    --
    14 شهریور 1397 22:47

    سپاسگزارم برای توضیحات شما.

     

    سعی می‌کنم در قالب فایل اکسل، اطلاعات اولیه 200 اثر را تهیه کنم.

     

    با احترام

     

     



    کاربر ارشد


    کاربر ارشد


    --
    17 شهریور 1397 17:16
    اگر شماره‎گذاری خاصی برای آثار شما وجود دارد می‎توانید در بخش انتهایی شناسه از آن شماره استفاده کنید. در غیر اینصورت، همان شماره‎گذاری سریالی را خواهیم داشت. اگر روش سریالی را انتخاب کنید شماره یک اثر صرفا تضمین کننده یکتایی شناسه خواهد بود و بازنمایی کننده هیچ "معنایی" نیست و اختصاص آن به یک اثر در واقع اتفاقی صورت پذیرفته است.

    این موضوع را از زاویه دیگری ببینیم. اگر شماره اثر هیچ معنایی با خود حمل نکند در انتخاب اینکه که کدام شماره را به کدام اثر اختصاص دهیم کاملا آزاد خواهیم یود. می‎توانید به جای آنکه یک شماره را به یک اثر اختصاص دهید، یک اثر را به یکی از شماره‎های 1 تا 199 نسبت دهید. تفاوت این است که با این کار می‎توانیم فهرستی از E22هایی که از 1 تا 199 شماره‎گذاری شده‎اند را "از پیش" در پایگاه داده درج کنیم و شما به تدریج یک اثر را برای هر شماره انتخاب کنید. درج 200 موجودیت از یک نوع معلوم که به ترتیب شماره خورده‎اند یک کار ماشینی است که خوشبختانه ابزار انجام آن در ققنوس فراهم است. یعنی شما از "درج" اولیه 200 رکورد خود معاف هستید و لازم است تنها به "ویرایش" آن‎ها فکر کنید.

    البته حتما توجه دارید که به محض آنکه اولین ویژگی یک اثر را به آن منسوب کردید به آن هویت داده‎اید و دیگر نمی‎توانید آنرا با دیگر موارد همتراز بدانید. از قضا اختصاص یک اثر به یک شماره همان تعیین اولین ویژگی برای آن اثر است (در طرح ما اختصاص نوع اثر) . پس از آنکه با یک مابه ازاء بیرونی متناظر شوند شماره‎ها هویت خواهند یافت.

     به این ترتیب کافی است در مورد تعداد و پیشوند مورد نظر اظهار نظر بفرمایید. همکاران به من لطف کرده و رکوردهای شماره دار و به دنبال آن فرمهای لازم برای ملاحظه آن‎ها را به پایگاه اضافه خواهند کرد تا از مرحله درج آن‎ها عبور کرده به بخش بعد این مرحله یعنی نوع اثر برویم.

     

    پ.ن: فراموش کردم تصریح کنم که در ازای این کار علاوه بر خود آثار، ما 200 موجودیت از نوع E42 نیز به پایگاه اضافه خواهیم کرد که از طریق P48 به موجودیت متناظر خود مرتبط شده‌اند که خود کمتر به طور مستقیم دیده می‎شوند و عملا برای شناسایی آثار مورد استفاده قرار می‎گیرند.

     

     



    کاربر ارشد


    کاربر ارشد


    --
    17 شهریور 1397 20:22

    سلام،

    بابت توضیحات تکمیلی شما سپاسگزارم.

     

    با توجه به اینکه فرمودید شناسه احتمالی اشیاء (مندرج در خود مستند گزارش باستان‌شناسی) را اضافه کنم، لازم است مجددا بازنگری کنم و این شناسه‌ها را درنظر بگیرم.

    همچنین با توجه به نکته‌ای که دربارۀ تولید خودکار شناسه توسط ققنوس فرمودید، لطفا اجازه دهید تا زمان تکمیل فایل اکسل صبر کنیم تا دوباره کاری نشود چون هنوز دربارۀ تعداد اشیاء شک دارم.

    پیشوند پیشنهادی شما برای شناسه، خوب است ولی بهتر است پس از درج شناسه‌های خود اشیاء (موجود در مستند) درباره‌اش تصمیم بگیریم.

     

    با سپاس و احترام



    کاربر ارشد


    کاربر ارشد


    --
    18 شهریور 1397 09:29
    البته من استفاده از شماره‎ها را توصیه نکردم و فقط به امکان استفاده از آن اشاره کردم. در واقع از آنجا که همواره می‎توانید هر تعداد شناسه که مایل باشید برای هر اثر در اضافه کنید، توصیه من اینست که برای هر منظور شناسه خاص خود را داشته باشید. می‎توانید شناسه‎های بیشتری با هر کاربردی به آثار اضافه کنید. با این حال نتیجه‎گیری نهایی را به تکمیل فرآیند اطلاعات شما موکول می‎کنیم.


    کاربر ارشد


    کاربر ارشد


    --
    25 شهریور 1397 15:22

    سلام،

    لطفا فایل اکسل پیوست (صرفا حاوی اطلاعات تصاویر مندرج در سه مقاله در سه شیت مختلف) را ملاحظه فرمائید. این فایل اطلاعات اولیه را نشان می‌دهد. در حال تکمیل آن هستم و تکمیل آن زمان‌بر است. زیرا من با چند مسئله مواجه شدم.

    اول اینکه هر مقاله به شیوه متفاوت به ارائه اطلاعات از اشیاء پرداخته است.

    دوم. اطلاعات اشیاء کامل نیست.

    سوم. کدگذاری اشیاء متفاوت است.

    چهارم. در هر شکل چند آبجکت وجود دارد و جزئیاتی از هر آبجکت در دست نیست.

    پنجم. دی کدینگ برخی از شناسه‌ها راحت نیست. مثلا در مورد شیت سوم که مقاله آقای آیدین آبار است، تاکنون نتوانستم منظور ایشان را از کدها متوجه شوم. 7 ماه پیش با خودشان مکاتبه کردم و فرمودند که داکیومنت اصلی در دسترسشان نیست و خودشان هم نحوه کدگذاری را فراموش کرده‌اند! و اگر اطلاع جدیدی یافتند پاسخ می‌دهند.

     

    ششم و شاید مهمترین نکته این باشد که دوباره برای مپینگ شک دارم که من باید از E73 Information Object   بهE38  Image  برسم یا همانMan-Made Object  E22 صحیح است. البته می‌دانم که E38 ویژگی‌های E22 را به ارث می‌برد.

    هفتم. با این وضعیت متأسفانه نمی‌توانم تعداد قطعی اشیاء پروژه را از حالا تعیین کنم.

     

    نکته پایانی درباره نحوه تنظیم شناسه یکتاست که نمی‌دانم چقدر ضرورت دارد یا اصلا مفید خواهد بود که بخشی از نام منطقه کاوش (Vashnaveh) را به شناسه پیشنهادی شما اضافه کنیم.

     

    با سپاس و احترام

     

    Vashnave objects.xlsx

     



    کاربر ارشد


    کاربر ارشد


    --
    26 شهریور 1397 11:58
    سلام و خسته نباشید،

     

    اول. فکر کنم استخراج این اطلاعات نوعی از فهرست نویسی اثر باشد و در واقع یک کار کارشناسی مهم است و عجیب نیست اگر کمی دشواری داشته باشد.

    دوم. اطلاعات اشیاء هیچگاه کامل نیست و این نباید مورد نگرانی شما باشد. قرار بر این است که آن بخش از اطلاعات که در دسترس است مورد توجه قرار گیرد. در بدترین حالت، این حداقل می‌تواند تا صرف اشاره به وجود یک اثر فروکاسته شود. طبیعی است هر چقدر امکان داشته باشد که از این کف فاصله بگیریم مطلوب تر است. شاید نگرانی شما از این جهت باشد که اصرار داشته باشید که اطلاعات یکنواختی و همگنی از همه آثار در اختیار داشته باشید. معمولا این شرایط فراهم نمی‌شود، اما جای نگرانی هم نیست.

    سوم و پنجم. کدگذاری متفاوت هم مساله مهمی نیست. شما اصولا نباید نیازی به شناخت ساختار کدگذاری آثار داشته باشید. کدهای اطلاق شده به آثار توسط کاشفان آن برای شما حکم شناسه‌ دارند. شما تنها لازم دارید بدانید عبارت آن شناسه‌ها چه هستند. نیازی به "دی‌کدینگ" آن‌ها نیست. فقط لازم است ثبت شوند. اشکال از آنجا ناشی شده که شما تلاش دارید آن‌ها را در شناسه‌های یکتای خود دخالت دهید. اگر همانطور که پیشتر پیشنهاد کردم شناسه‌های یکتای خود را مستقلا طرح کنید، هیچ درگیری با این شناسه‎ها و نحوه کدینگ آن‎ها نخواهید داشت. آن‎ها صرفا عبارت‎های حرفی خواهند بود که بدون پردازش خاصی به سیستم شما منتقل خواهند شد. مگر اینکه انتظار داشته باشید از محتوای کدها اطلاعات دیگری استخراج کنید (مثل ماهیت اثر یا ...) که آن موضوع دیگری است.

    چهارم. این حالت ممکن است پیش بیاید. در واقع شما با اشیاء "مرکبی" مواجه هستند. اگر اطلاعات بیشتری در دسترس نباشد می‎توان تمام مجموعه را به عنوان یک موجودیت ثبت کرد و ویژگی‎های آن موجودیت را چند مقداری در نظر گرفت. مثلا اثر مرکبی که چند "نوع اثر" به آن اطلاق شده است. از این نمونه در موزه بریتانیا هم مشاهده می‌شود.

    ششم. درست متوجه منظور شما نشدم. اگر منظور ثبت اشیاء است همان E22 صحیح به نظر می‌رسد. اگر منظور ثبت تصاویر هستند آن‌ها E38 یا E36های مستقل دیگری هستند که به طور مستقیم یا غیر مستقیم در فازهای بعد با E22ها مرتبط خواهند شد. ممکن است هم با E38 هم با E73 هم با ... در فازهای بعد درگیر شویم.

    هفتم. نیازی به تعداد دقیق آثار نیست. هر چقدر دقیق‎تر باشد کار ماشینی بیشتری قابل انجام است.

    نکته پایانی. به نظر من ضرورتی ندارد. تلاش نکنید در این شناسه اطلاعات بگنجانید. تنها کارکرد این شناسه، شناسایی یکتای اثر مورد نظر شما در ققنوس است. ما تنها برای کارکرد دوم که پیشتر در مورد آن صحبت کردیم نیاز به پیش بینی داشتیم که آن هم لحاظ شده است. دیگر شناسه‌ها و دیگر مشخه‎های اثر برای گنجاندن و ثبت کردن دیگر اطلاعات در مورد اثر در اختیار هستند.

    موفق باشید



    کاربر ارشد


    کاربر ارشد


    --
    26 شهریور 1397 13:37

    سلام و خسته نباشید،

     

    اول و دوم. ممنونم از توضیحات شما. پس من تکمیل فایل را با جزئیات بیشتر ادامه بدهم؟ نکته دیگری نباید درنظر بگیرم؟

    سوم و پنجم. حق با شماست. اما نکته این است که در یک دوره چندساله و در پروژه‌های مختلف منطقه کاوش شده است و تصور می‌کنم برخی از کدها به لایه‌های کاوش شده از اشیاء اشاره دارد که به پروژه و سال خاصی نسبت داده شده است. شاید ربطی به اثر و دوره زمانی یا متریال آن هم داشته باشد. این موضوع را باید دوباره مکاتبه کنم تا مطمئن شوم. در غیر این صورت نادیده‌اش می‌گیرم و به قول شما با انتساب یک identifier فقط به عنوان یک رشته حرفی-عددی منتسب به شیء می‌آوریم.

    چهارم. خوب است که شما برای هر مشکل راه‌حلی دارید. ممنونم. اما برخی از آثار ربطی به یکدیگر ندارند. شاید مجبور شوم مقالات دیگر را هم بخوانم.

    ششم. منظور این است که ما الان به خود اشیاء دسترسی نداریم یعنی مثلا برای یک مجموعه موزه پایگاه را نساخته‌ایم بلکه از یک سری متن، تصاویر اشیاء را استخراج کرده ایم. برای مپینگ اشکالی ندارد که مثل زمانی که اشیا واقعی را در اختیار داریم برخورد کنیم یا باید آنها را از ابتدا «تصویر» تلقی کنیم و به توصیف موجودیت تصویر بپردازیم؟

    هفتم. خوب است. ممنونم.

    نکته پایانی. پس فکر می‌کنم همان رویه اسم پروژه به اضافه شماره ترتیبی برای هر شیء، که پیشنهاد فرمودید، خوب باشد.

    سپاسگزارم از لطف شما.



    کاربر ارشد


    کاربر ارشد


    --
    31 شهریور 1397 13:48
    اول. شما لطفا جمع‌آوری اطلاعات را ادامه دهید. این اطلاعات سرانجام در مرحله‎ای از کار مورد استفاده قرار خواهند گرفت.

    سوم و پنچم. شما همیشه می‌توانید اطلاعات جدیدی را که در این مورد کسب می‌کنید از طریق مشخصه‌های مناسب به اشیاء الحاق کنید.

    ششم. با وجود آنکه منبع اطلاعات شما تصاویر و نوشته‌ها هستند باز هم شما در حال ثبت اطلاعات آثار هستید. بدیهی است که بدون دسترسی به خود آثار کسب برخی اطلاعات دشوارتر است اما این تغییری در ماهیت آن‌ها نمی‌دهد. عکس‌ها و نوشته‌ها مستندات پشتیبان اظهارنظرهای شما در مورد اشیاء خواهند بود و در صورت لزوم از آن‌ها در جای مناسب در اطلاعات خود یاد خواهید کرد.

    با توجه به اینکه همان شماره‌گذاری مورد نظر شما هم قرار گرفت. من از همکارانم خواهش می‌کنم که تعداد 200 اثر با شماره‌گذاری سریالی به پایگاه شما اضافه کنند. با این کار ما از بخش ثبت تک تک اشیاء و تعیین شناسه یکتا برای آن‌ها معاف خواهیم بود و می‌توانیم به مرحله بعدی این فاز یعتی تعیین نوع اثر برویم. که آنرا در یک مبحث دیگر پی‌گیریم.

     



    کاربر ارشد


    کاربر ارشد


    --
    31 شهریور 1397 13:52

    سلام و وقت بخیر،

    تکمیل فایل اکسل را ادامه می‌دهم.

    سپاسگزارم از لطف شما و همکاران محترمتان.

    با احترام



    ---