انجمن‌های پشتیبانی

آخرين ارسال 31 تیر 1398 18:22 توسط Niknia
مرحله 2. کاوش
133 پاسخ
مولف پيغام ها


کاربر ارشد


کاربر ارشد


--
15 آبان 1397 19:22

    کاوش یا Excavation یک فعالیت یا  Activity است. یعنی اگر در مدل تعریف می‌شد جایی زیر E7 قرار می‌گرفت. برای هر فعالیت در مدل سه رکن اصلی وجود دارد:

    الف) زمان فعالیت (که از E2 بودن آن ناشی می‌شود). اشاره به P4

    ب) مکان فعالیت (که از E4 بودن آن ناشی می‌شود). اشاره به P7

    ج) تاثیر گذارنده/پذیرندگان از فعالیت (که از E5 بودن آن ناشی می‎شود). اشاره به P12

     

    در مرحله اول لازم است با در نظر گرفتن این سه رکن فهرستی از رخدادهای کاوش را تهیه کنیم. هر زمان که مقدار یکی از این ارکان تغییر کند ما با رخداد جدیدی مواجه خواهیم بود (مثلا کاوش در دو مکان مختلف). برای این کار لازم است بدانیم این تغییر مقدار چه زمانی اتفاق می‌افتد.

    دو مورد اول ابهام زیادی ندارند و ملموس هستند اما مورد آخری کمی دقت لازم دارد چرا که تنوع مقدار بیشتری دارد. به طور کلی شرکت‎کنندگان در اجرای فعالیت و همینطور وسایل و ابزار دخیل در اجرای فعالیت در این مجموعه قرار می‎گیرند.  در مورد اینکه کدامیک از این موارد ارزش ثبت دارند باید موردی تصمیم گرفت. یک راه آنست که تنها کنش‌گران درگیر در رخداد را مد نظر قرار دهیم. به این ترتیب فعالیت‌هایی که در یک مکان و یک زمان و توسط یک کنش‎گر انجام می‌شود یک رخداد کاوش واحد هستند. توجه داشته باشید که اگر به جز کنش‎گران، شیء کاوش شده را هم در زمره بند ج در نظر بگیریم آنوقت برای هر شیء واحد با یک فعالیت مواجه خواهیم بود. یعنی به تعداد اشیاء فعالیت کاوش خواهیم داشت. اینکه با چه میزان دقتی این فعالیت‌ها را تفکیک کنیم به میزان اطلاعاتی بستگی دارد که قرار است برای هر کاوش ثبت کنیم. من فرض می‌کنم اطلاعات اختصاصی (به تفکیک شیء) در دسترس نباشد. اگر این فرض درست باشد روش اول روش بهتری است. اما در نهایت به بررسی اطلاعات توسط شما نیاز دارد.

    در مورد زمان و مکان هم دقت کنید که اطلاعات با چه resolutionی در دسترس هستند. مثلا "کاوش 1380" نتیجه متفاوتی از "کاوش خرداد سال 1380" بدست می‌دهد. چون احتمالا به دنبال دومی باید انتظار "کاوش تیر سال 1380" را هم داشته باشیم که قاعدتا باید یک فعالیت جداگانه در نظر گرفته شود تا تمام دانسته‌هایمان را ثبت کرده باشیم.

    توجه به این نکته لازم است که شکل کلی و درست آنست که شما هم فعالیت‌های کلان و هم فعالیت‌های خرد را مد نظر داشته باشید و آن‌ها را به صورت زیرگروه / سرگروه ثبت کنید (از طریق P9 یا P10). اما از آنجا که ثبت فعالیت‌های کلان (مثل "مجموعه فعالیت‌های کاوش در منطقه وشنوه") بعدا هم همواره موثر است ما اینجا توجه خود را به "خردترین" فعالیت‌ها معطوف می‎کنیم. میزان ریزی دانه‌ها را اطلاعات شما تعیین می‎کند.

    پس لطفا ابتدا با توجه به این مطالب فهرستی از این فعالیت‌ها تهیه بفرمایید تا به مرحله بعد برویم

     

    متشکرم



    کاربر ارشد


    کاربر ارشد


    --
    15 آبان 1397 19:42

    خیلی ممنونم از راهنمایی‌ها و توضیحات مفصل شما. اطلاعات را استخراج و آپلود خواهم کرد.

    با احترام



    کاربر ارشد


    کاربر ارشد


    --
    07 آذر 1397 10:57

    سلام و وقت بخیر،

    برای تهیه فهرست تلاش کردم که نظم و ترتیب خاصی برایش در نظر بگیرم ولی تا اینجای کار، خیلی پیچیده شده و باید با تمرکز و فرصت بیشتری، نظم بهتری به فهرست بدهم. در میانه کار فکر کردم که اگر نمودار این گام را جداگانه رسم کنم شاید بهتر بتوانم این موجودیت‌ها را در ذهنم دسته‌بندی کنم و شناسایی فعالیت‌ها راحت‌تر شود، اما شک دارم نمودار را درست رسم کرده باشم. ممنون می‌شوم درباره نمودار نظرتان را بفرمائید.

    با سپاس و احترام

     

    Activity-Diagram.1st ed.pdf



    کاربر ارشد


    کاربر ارشد


    --
    07 آذر 1397 12:51

    چیزی که در حال حاضر به دنبال آن هستیم فهرستی از فعالیت‌های کشف اثری است که در اسناد شما آمده است. در مورد هر یک از این رخدادها ویژگی‎های فراوانی ممکن است در نظر داشته باشیم اما در این قدم اول درگیر آن ویژگی‎ها نیستیم. تنها سه ویژگی از آنها را همانطور که در پست‌های پیش صحبت کردیم مد نظر داریم، آنهم برای آنکه معیاری برای تفکیک آن‎ها از یکدیگر داشته باشیم.

    کاری که در این قدم به دنبال آن هستیم درست همان کاری است در قدم اول با خود آثار انجام دادیم. در قدم اول شما بر اساس مطالعه خود فهرستی 200 تایی (بعدا 100تایی) از آثار را معرفی کردید. در آن قدم درگیر این امر نبودید که این آثار از چه نوعی یا چه جنسی هستند یا چه ویژگی‌های دیگری دارند. شما فقط اشیاء را شناسایی و تفکیک کردید. بعد از آن بود که به یکی از ویژگی‌های اثر پرداختید (نوع اثر).


    شاید اگر از مرحله بعد صحبت کنیم موضوع کمی روشن‎تر شود. اگر فرض کنیم امروز فهرستی از این رخدادها را در اختیار داریم، قدم بعدی آن خواهد بود که بگوییم هر اثر طی چه رخدادی کشف شده است. این کار هم‌ارز اختصاص نوع اثر به اثر خواهد بود. یعنی همانطور که فهرستی تهیه کردید که به هر اثر یک نوع اثر منسوب می‎کرد، اینبار هم فهرستی خواهید داشت که به هر اثر یک رخداد منسوب می‎کند (فقط تفاوت در اینست که انواع اثر از مستند دیگری فراخوانده شدند ولی برای رخدادهای کشف چنین مستندی در اختیار نداریم و باید آن‌ها را در پایگاه داده خودمان ایجاد کنیم).

    پس فعلا در مورد ویژگی‌های رخداد سخت‎گیر نباشید. فقط بر حسب معیارهایی که پیشتر صحبت کردیم آن‌ها را از هم متمایز کنید. یعنی تشخیص دهید که بر اساس اسناد شما آثار در چند کاوش متمایز کشف شده‌اند (یکی؟، ده‌تا؟). کاوش‌ها را فهرست کنید. فعلا کافی است یک عنوان هم برای هر کدام برگزینید. در قدم بعد به هر کدام یک شناسه یکتا خواهیم داد بعدتر آن‌ها را به آثار منتسب خواهیم کرد. بعد از آنست که به دیگر ویژگی‌های هر کاوش خواهیم پرداخت.

    در مورد تصویر هم درست و غلطهایی وجود دارد. رابطه رخداد شما با مکان کاوش درست است P7. (البته همین موضوع که فعلا در مورد رخداد کاوش مطرح است. یعنی عدم توجه به ویژگی‌های ثانویه. بعدا برای مکان کاوش هم مطرح خواهد بود یعنی اول به مکان کاوش تنها با اتکا نام خواهیم پرداخت و بعد به نوع و دیگری ویژگی‌های مکان کاوش). رابطه کاوش با دوره زمانی هم صحیح است P4. در مورد P9 و P10 و P12 اطمینان ندارم که اصولا مورد نیاز باشند. باید توضیح که دهید که قصد دارید چه چیزی را با آن‎ها بیان کنید تا نتیجه گیری کنیم. P16 درست نیست. در واقع برای این منظور باید از P12 استفاده کنید. بعدا بخث خواهیم کرد. باز هم یادآوری می‎کنم که تمام این موارد به آینده مربوط هستند.

    موفق باشید



    کاربر ارشد


    کاربر ارشد


    --
    07 آذر 1397 14:18

    اجازه دهید بر آنچه گذشته هم مروری بکنیم شاید مفید باشد.

     

    شما در مرحله اول فهرستی از آثار تهیه کردید. چون آثار اختصاص به پایگاه شما داشتند و قابل فراخوانی از جایی نبودند نیاز بود به آن‌ها شناسه یکتایی اختصاص دهید تا اینجا به تعداد آثار داریم:

    E22 - P48F - E42

    سپس برای هر اثر یک عنوان هم اضافه کردید. باز هم به همان تعداد:

    ٍE22 - P102F - E35

    بعد از آن برای هر اثر یک نوع در نظر گرفتید. چون برای بعضی از آثار بیش از یک نوع داشتیم مجموعا 113 بار:

    ٌE22 - P137F [Q] - E55

    در اینجا با 22 مورد E55 متمایز  مواجه بودیم که شما از موزه بریتانیا انتخاب و به پایگاه خودتان انتقال دادید. Q در اینجا توصیف‎گری است که نشان می‎دهد این رابطه ثبت نوع اثر است و آنرا ار دیگر P137های احتمالی آینده متمایز می‎کند (برای هر یک از این E55ها هم دوباره P48 و P102هایی وجود داشتند که به همراه آن از مستند موزه بریتانیا منتقل شدند و آن‌ها را در این بحث نمی‎آورم) برای اینکه این رابطه P137 را برقرار کنیم به سوی دیگر رابطه یعنی E55 نیاز داشتیم.

    در قدم فعلی بر این رابطه متمرکز هستیم:

     E22 - P12B[Q] - E7

    برای اینکار نیاز به E7ها داریم که قرار است فهرستی از آن‌ها را تهیه کنید. دیگر مشخصات E7ها برای برقرار کردن این رابطه مورد نیاز نیست. به آن‌ها که کمابیش همانهاهستند که در شکل شما آمده است در قدم‌های بعدی خواهیم رسید.

    همانطور که می‎بینید ما در هر مرحله موجودیتی را در مرکز توجه قرار می‎دهیم (تا حالا E22). در هر قدم سعی می‎کنیم به "کوچکترین همسایگی ممکن" (ترجیحا همسایه بلافصل آن) از آن توجه کنیم. در مرحله‌ای دیگر خود همسایه مرکز توجه ما قرار خواهد گرفت و این قصه را برای آن تکرار خواهیم کرد. در حال حاضر E7 در نقش همسایه ظاهر شده است و هنوز روی آن متمرکز نشده‌ایم. در قدم بعد آنرا در مرکز توجه قرار می‎دهیم و به همسایگی‌های آن خواهیم پرداخت.

    (البته این روشی است که عمل می‎کنیم. در عالم نظر تشخیص و تفکیک E7ها فقط با در نظر گرفتن مشخصات آن‌ها ممکن است. اما درک و فهم این مشخصات در این مرحله کافی است).

    چون هر اثر شما حتما یک و فقط یک رخداد کشف داشته تعداد این P12Bها حتما همان 100تا خواهد بود. اما تعداد E7 ها را شما باید تشخیص بدهید.

    زمانی که E7 در مرکز توجه قرار بگیرد لازم خواهیم داشت:

    ٍE7 - P48F - E42

    در مورد E55ها این قصه لازممان نشد چون این رابطه به همراه انواع اثر و همین طور رابطه P102 از مستند موزه بریتانیا منتقل می‎شد. بین مشخصه‌های E7 این یکی را در اولویت قرار می‌دهیم. صرفا برای اینکه به شناسایی خودمان کمک کند (مثل خود آثار که این اولین قدممان بود). اما اینکه اینبار از چه قالبی برای آن استفاده کنیم بستگی به تشخیص شما از تعداد  E7ها خواهد داشت.

     

    شما مجاز به پاسخ به اين پست نمي باشيد.
    صفحه 1 از 2712345 > >>